OUDENBOSCH - Lars Boom is zondag in Oudenbosch Nederlands kampioen tijdrijden geworden. De wielrenner van Rabobank wist ondanks een fietswissel Joost Posthuma 29 seconden achter zich te laten. Koen de Kort eindigde op 1 minuut en 1 seconde op de derde plaats.

Voor Lars Boom was het zijn eerste tijdrittitel bij de elite, maar wel de derde nationale titel van dit jaar op rij, nadat hij eerder bij de NK's veldrijden en weg succes had gehad. Boom was niet in paniek bij het wisselen van de fiets.

"Ik heb het onlangs nog geoefend met mijn wegfiets in een etappewedstrijd, toen verloor ik ook maar heel weinig tijd. Maar ik had ook deze keer gewoon geen keuze. Ik voelde op 4 kilometer van het einde mijn band langzaam leeg lopen en heb een kilometer later gewisseld, met nog maar bijzonder weinig lucht in mijn band."

Krachtmeting

Boom was door velen als winnaar getipt vooraf, maar voelde zich niet zeker van de winst. "Het was toch een krachtmeting met renners als Posthuma en Knaven, die komen net uit de Eneco Tour en hebben ook meer ervaring. Bovendien liep het van de week niet super in de training, maar juist op het goede moment was de vorm er toch."

Boom had voor het NK al bij bondscoach Egon van Kessel aangegeven dat hij niet naar het wereldkampioenschap in Varese wil. "Alles wijkt nu voor het wereldkampioenschap veldrijden in Hoogerheide. Ik begin in oktober in Ruddervoorde met het crossseizoen, ook omdat ik mijn regenboogtrui in het veld wil tonen."

Posthuma was niet lang treurig over de tweede plaats, hij had het verlies vooraf al wel ingecalculeerd. "Ik ben gewoon heel blij met dit zilver. Lars Boom is buitencategorie en ik ging ervan uit dat die tweede stek het hoogst haalbare was."