GRANADA - De Italiaanse ploeg Liquigas heeft zaterdag de eerste etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. Het was een ploegentijdrit over 7,7 kilometer in Granada. De Spaanse ploegen Euskaltel en Caisse d'Epargne werden respectievelijk tweede en derde. Rabobank eindigde als zevende.

Het resultaat betekent dat de Italiaan Filippo Pozzato zondag in de gouden leiderstrui aan de tweede rit begint. Die voert van Granada naar Jaén.

Liquigas was acht seconden sneller dan het Baskische Euskaltel. Rabobank, met de in een grote ronde debuterende Robert Gesink, moest dertien tellen toegeven. De Nederlandse equipe bleef daarmee verrassend Astana met topfavoriet Alberto Contador voor.

Contador is naar de Vuelta gekomen met als doel de eerste Spanjaard te worden die alle drie de grote ronden heeft gewonnen. Vorig jaar won hij de Ronde van Frankrijk, dit jaar de Ronde van Italië. In de Tour was zijn ploeg Astana niet welkom vanwege dopingschandalen in de voorgaande jaren.

Tevredenheid

Ploegleider Erik Dekker was tevreden met het resultaat en opgelucht dat zijn renners in de regen heel de finish hadden bereikt. "De wegen waren spekglad van de olie. Andere ploegen hebben dan ook met valpartijen te maken gekregen, maar dat is ons gelukkig bespaard gebleven", aldus Dekker die zondag nog niet rekent op zijn sprinter Oscar Freire.

"Ik hoop het natuurlijk wel, maar Oscar heeft wat last van een verkoudheid."