ROME - Het Italiaans olympisch comité CONI heeft Riccardo Ricco donderdag geschorst. De Italiaanse wielrenner werd na de individuele tijdrit in de Ronde van Frankrijk betrapt op het gebruik van epo. Ricco ontkende in eerste instantie, maar gaf woensdag bij een hoorzitting toe dat hij epo had gebruikt.

De duur van zijn schorsing is niet bekend. Het zal waarschijnlijk twee jaar zijn, net als zijn landgenoot Ivan Basso die in 2006 voorafgaand aan de Tour doping had gebruikt.

Ricco moest de Tour na zijn positieve test verlaten. Zijn ploeg Saunier Duval trok meteen alle renners terug uit de Franse ronde en ontsloeg Ricco op staande voet. Ook Leonardo Piepoli kreeg ontslag, hij zou de ethische code van de wielerploeg overtreden hebben. Piepoli moet donderdag verschijnen voor het CONI, naar eigen zeggen slechts als getuige. "Ik ben alleen ondervraagd als getuige. Ik heb gezegd wat ik moest zeggen, niets meer en niets minder'', aldus de Italiaan.

Ettore Torri, voorzitter van de Italiaanse anti-dopingcommissie, bevestigde de geringe spraakzaamheid van Piepoli. "Hij heeft alles ontkend en niets belangrijks gezegd.''