AMSTERDAM - De spanning bij baanwielrenner Theo Bos begint vier weken voor het begin van de Olympische Spelen al behoorlijk toe te nemen. De zilveren medaillewinnaar van Athene legt zichzelf grote druk op en neemt geen genoegen met minder dan goud.

Zaterdag reed Bos in Alkmaar een 'uitzwaaiwedstrijd' met sprints tegen Teun Mulder en Tim Veldt. Samen kwamen zij ook uit op de teamsprint.

Bos was afgelopen week ziek en kon vier dagen niet trainen. Ondanks dat hij gedurende de avond twee keer moest overgeven, zit het volgens Bos met de vorm wel goed. "Ik heb hier in Alkmaar redelijke tijden neergezet", zei de drievoudig wereldkampioen sprint na afloop. "Het was niet super, maar de sprints liepen aardig. De komende weken moet ik vooral nog aan mijn souplesse werken."

Verlies

Vier jaar geleden tijdens de Spelen van Athene verloor Bos na drie manches van de Australiër Ryan Bayley. De Hierdenaar gaf zaterdag toe dat hij die race deze week voor het eerst in vier jaar heeft teruggezien. "De race is deze week op YouTube gezet, vandaar dat ik hem weer gezien heb. Waarschijnlijk ga ik hem de komende weken nog wel een keer kijken als extra motivatie richting Beijing."

Bos vertrekt zondag naar België om de komende drie weken te trainen op de wielerbaan van Gent. Die baan is exact gelijk aan die van Beijing, waardoor hij het perfecte gevoel kan kweken voor de Spelen. Op 4 augustus vliegt de renner naar China. De eerste race tijdens de Spelen voor Bos is de teamsprint op 15 augustus. Een dag later staat de keirin op het programma. Zijn favoriete onderdeel, de individuele sprint, wordt op 16, 17 en 18 augustus afgewerkt.

Hieronder de beelden van de verloren finale van vier jaar geleden:

[youtube="http://youtube.com/watch?v=E7T_6GtZAGo"]