AMSTERDAM - De vorig jaar op doping betrapte wielrenner Alexander Vinokourov ontkracht geruchten over een eventuele comeback. De 34-jarige Kazach werd vorige zomer uit de Tour de France gezet omdat bij hem bloeddoping geconstateerd was. 'Vino' heeft altijd ontkend dopingzondaar te zijn.

Zijn werkgever Astana ontsloeg Vinokourov op staande voet. Twee weken geleden deed het gerucht de ronde dat Vinokourov zijn rentree in het wielercircuit zou maken als zijn schorsing 21 juli afloopt.

De internationale wielerorganisatie UCI bevestigde die berichten toen, maar Vinokourov zegt nu tegenover het Franse persbureau AFP dat hij niets meer met de wielersport te maken wil hebben.

"Dopingtesten, de Tour, het wielrennen in het algemeen... ik wil het er niet meer over hebben." Vinokourov wil nu in het Franse Grasse een trainingscentrum voor topsporters bouwen. "Ik heb er een hotel gekocht en wacht nu op de vergunning om verbouwingen uit te voeren en een voetbalterrein aan te leggen."

Met zijn collega's heeft de winnaar van de Vuelta 2006 geen contact meer. "Ze willen met niet meer kennen", aldus Vinokourov. "Het wielrennen is al jaren zwaar ziek. Maar ik wil daar niet meer aan denken. Ik was gewoon een zondebok." Hij zegt wel actief te willen blijven als sporter: "In het triatlon, maar dan wel puur als hobby."