PARIJS - Tom Boonen mag dit jaar niet meedoen aan de Ronde van Frankrijk. Directeur Christian Prudhomme heeft dat woensdag gezegd tegen het Franse persbureau AFP.

De Belgische wielrenner is betrapt op cocaïnegebruik, zo werd dinsdag bekend. De tourdirectie heeft de laatste jaren de gewoonte omstreden renners te weren uit de koers.

"Wat ons betreft krijgt Boonen een officieel startverbod zodra de informatie die we hebben gekregen bevestigd is." Prudhomme heeft Boonen en zijn manager Patrick Lefevere woensdag telefonisch op de hoogte gebracht van zijn beslissing.

De 27-jarige renner van Quick-Step vierde in de Tour al veel successen. Zo won hij al zes ritten en de groene trui voor beste sprinter (2007). De voormalig wereldkampioen zegevierde ook in klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Alternatief

Boonen heeft de Ster Elektro Toer uitgekozen als alternatief voor de Ronde van Zwitserland. De Belgische renner van Quick-Step mag in Zwitserland niet aan de start verschijnen omdat in zijn urine sporen van cocaïne zijn aangetroffen.

De organisatie van de Nederlandse rittenkoers kondigde woensdag aan dat Boonen voor Nederland kiest. "Woensdagmiddag kreeg de koersdirectie het verzoek van manager Patrick Lefevere om Boonen te laten starten", aldus de koersdirectie in een verklaring.

Het bestuur van de Nederlandse wedstrijd besloot na overleg met sponsors Boonen wel toe te laten. "Er is hier sprake van een privéaangelegenheid, daar kunnen en willen wij geen oordeel over vellen."