SAINT-PAUL-EN-JAREZ - Wielrenner Alejandro Valverde heeft de leiding genomen in de Dauphiné Liberé. De Spanjaard, een van de favorieten voor de Ronde van Frankrijk, won woensdag de tijdrit en nam daarmee de leiding in het algemeen klassement over van de Noor Thor Hushovd.

Levi Leipheimer eindigde in de tijdrit over 31 kilometer als tweede op 19 seconden van Valverde, de Australiër Cadel Evans (derde) gaf twintig seconden toe. Stef Clement eindigde als zesde op ruim een minuut van de Spaanse winnaar, Robert Gesink werd op 2.08 minuten tiende.

De 28-jarige Valverde won maandag al de eerste etappe van de Franse etappekoers. De nummer zes van de laatste Ronde van Frankrijk was toen de beste in een massasprint. Valverde heeft in het algemeen klassement 23 seconden voorsprong op Leipheimer, Evans volgt op 37 tellen.

De komende dagen wacht de renners in de Dauphiné een aantal zware bergetappes. Valverde en Evans moeten dan laten zien hoe het zit met hun vorm voor de Tour. Leipheimer zal in juli niet in actie komen tijdens de 'Grande Boucle', zijn ploeg Astana is niet welkom in de Ronde van Frankrijk.