AMSTERDAM - Charles van Commenée begrijpt dat wielrenster Marianne Vos boos is omdat ze de olympische tijdrit van wielerbond KNWU niet mag rijden. De technisch directeur van NOCNSF plaatste woensdag in Amsterdam wel een kanttekening bij de ophef. "Er is haar niets ontnomen", aldus Van Commenée.

Van Commenée noemde het besluit van de wielerbond onderbouwd. "Het is begrijpelijk en moedig. Je weet dat je weinig sympathie krijgt van buitenstaanders. Er is het beeld van een organisatie die de ambities van een meisje dwarsboomt", vertelde Van Commenée, in het Olympisch Stadion aanwezig om zijn favoriete sportmomenten toe te lichten in het kader van de buitenexpeditie De Keuze van...

Vos wilde in Peking op drie onderdelen uitkomen. De bond hield dat tegen omdat de omstandigheden te zwaar zouden zijn. De (ex-)wereldkampioene weg, veldrijden en puntenkoers overweegt juridische stappen.

Gesproken

Van Commenée begreep niet dat de wielrenster verbaasd was over het besluit van de bondscoaches Johan Lammerts en Peter Pieters om haar slechts in de wegrace en de puntenkoers (baan) te laten starten.

"Er is een aantal keren gesproken, het kan niet dat ze verrast is geweest. Ik schat de kennis van de bondscoaches en de experts die zij hebben geraadpleegd hoog in. Er is de conclusie getrokken dat haar kansen op de puntenkoers, die aanvankelijk ook bij haar een hogere prioriteit had, schade zou oplopen door het rijden van de tijdrit vijf dagen eerder."

Onrecht

Daarbij gaf Van Commenée, chef de mission in Peking, aan dat Vos geen onrecht is aangedaan. "Er is haar niets ontnomen. Er is geen recht opgebouwd, noch heeft ze een 'trackrecord' dat wijst op medaillekansen. Er is ook geen sprake van een eerder behaalde nominatie. Pas als Lammerts zou hebben besloten haar niet op te nemen in de ploeg voor de wegwedstrijd was verontwaardiging op zijn plaats geweest."

Als coach van voormalig atlete Sharon Jaklofsky stond Van Commenée in 1996 aan de andere kant toen NOCNSF weigerde de verspringster af te vaardigen. "Ik was toen niet altijd even koel in mijn reactie", erkende hij woensdag.

Slachtoffer

"Ik kan me ook goed verplaatsen in sporters die zich slachtoffer voelen van het systeem. Ik vind ook niet dat moet gelden: regels zijn regels, ook in andere gevallen die nu spelen. Het gaat om argumenten. Ik begrijp Vos: als ze overtuigd is vecht ze tot het gaatje, daarvoor is ze topsporter."

In zijn keuze voor historische sportmomenten ging Van Commenée voor sporters in plaats van specifieke momenten. "Met name sporters die voor langere tijd aan de top hebben gestaan." Zijn keuze: Fanny Blankers-Koen, Pieter van den Hoogenband, Mark Huizinga, Marianne Timmer en Anky van Grunsven.