VIENNE - De Amerikaan George Hincapie heeft dinsdag de tweede etappe in de Dauphiné Libéré gewonnen, een rit over 184 km van Bourg-Saint-Andeol naar Vienne. De wielrenner van Team High Road demarreerde in de laatste kilometer en bleef aan de meet het sprintende peloton enkele meters voor.

De Fransman Sébastien Chavanel won de spurt van de eerste grote groep voor de Duitser Sebastian Lang. De Noor Thor Hushovd werd vijfde en behield de leiding in het algemeen klassement. Robert Gesink van Rabobank is de best geklasseerde Nederlander op de veertiende plaats, met 21 seconden achterstand op Hushovd.

Ontsnapping

Een lange ontsnapping van de Fransman Stephane Auge en de Spanjaarden David de la Fuente en Benat Albizuri bepaalde het beeld van de etappe. Op elf kilometer van de finish greep het peloton de vluchters in de kraag en begon een levendige slotfase, waarin een afdaling kort voor de finish de beslissing inluidde.

De Fransman Chavanel waagde het om op een kilometer van de meet uit het peloton weg te springen. Hincapie, die eind van deze maand 35 wordt, reageerde als enige en reed naar Chavanel. Vervolgens sprong de voormalige meesterknecht van Lance Armstrong op het laatste rechte stuk uit het wiel van de Fransman om overtuigend de etappe te winnen.

Defensieve insteek

Rabobank mengde zich niet in het sprintgeweld. "Wij reden met een defensieve insteek: geen tijdverlies voor Robert Gesink", zei ploegleider Adri van Houwelingen. Dat viel in die afdaling kort voor de finish nog niet mee. Samen met Koos Moerenhout manoeuvreerde kopman Gesink zich nog net in de eerste grote groep.

Woensdag vervolgt de Dauphiné met een tijdrit over 31 kilometer. De Franse etappekoers uit de ProTour eindigt zondag in Grenoble.