's-GRAVENMOER - Wielrenster Marianne Vos heeft advocaat Cor Hellingman ingeschakeld om deelname aan de olympische tijdrit af te dwingen. Dat vertelde Vos dinsdag op het kantoor van haar manager Orlando van den Bosch.

Vos werd vrijdag onaangenaam verrast toen bleek dat ze door wielerbondscoach Johan Lammerts niet was geselecteerd voor de olympische tijdrit in Peking. Vos rijdt wel de wegwedstrijd en op de baan de puntenkoers. "Haar dossier ligt nu bij Hellingman. Hij gaat bekijken hoe we deelname kunnen afdwingen, liefst op een plezierige manier", aldus Van den Bosch.

Lammerts stelt, gesteund door wielerbond KNWU en NOCNSF, dat een optreden in de tijdrit ten koste gaat van de puntenkoers waarop ze meer kans heeft op succes. Vos bestrijdt dat: "Ze kunnen niet met mijn veelzijdigheid omgaan."

Herstellen

De afweging van Lammerts cs is gebaseerd op de zware omstandigheden in China. Tussen tijdrit en puntenkoers liggen vier dagen. "Dat is voor mij voldoende om te herstellen", vertelde Vos dinsdag in 's Gravenmoer. "Ik denk zelfs dat ik de tijdrit nodig heb om scherp te zijn in de puntenkoers. Voor de wegrace heb ik al twee weken geen wedstrijden, erna zit ik zonder de tijdrit weer acht dagen zonder wedstrijd. Ik ben een renster die juist koershardheid nodig heeft om goed te zijn. Ik begrijp niets van de beslissing. Anderen bepalen nu wat goed is voor mijn lichaam."

Vos vertrekt woensdag naar Spanje voor wedstrijden en gaat erna meteen door naar Italië. Ook daarom wilde ze nog even haar zegje doen. "Lammerts heeft me nota bene eerder gepolst voor de tijdrit, ook in de gesprekken die we de afgelopen weken hebben gevoerd maakte ik op dat, als er een startplek over zou zijn, mijn deelname geen probleem zou zijn. Dat is ook het gekke. We hebben twee startplaatsen, alleen Mirjam Melchers is aangewezen. Het is niet zo dat ik de plaats van iemand anders opeis."

Verkenning

Vos was in december al in Peking en verkende toen ook het parkoers van de tijdrit. "Het is geen doorsnee tijdrit. Er zit een lange klim in die voor de specialisten te lastig is en voor de klimmers weer niet steil genoeg. Er liggen kansen voor mij."

Vos laat nu Hellingman en Van den Bosch uitzoeken wat er, eventueel juridisch, mogelijk is. "We moeten een afweging maken tussen sportief en zakelijk belang", zei Van den Bosch. Vos opperde dat ze mogelijk de puntenkoers laat schieten. Na het horen van het slechte nieuws vrijdag overwoog ze zelfs helemaal niet meer naar Peking af te reizen. "Maar de Spelen zijn eens in de vier jaar, ik bereid me al maanden voor. Dat gooi je niet zo maar weg."