ROTTERDAM - De gevolgen van zijn positieve dopingtest (cocaïne) kunnen voor de Belgische wielrenner Tom Boonen vervelend zijn, maar de Vlaming hoeft niet te vrezen voor een schorsing.

Cocaïne staat op de internationale dopinglijst bij de stoffen die alleen tot een schorsing kunnen leiden als de test direct voor of na een wedstrijd heeft plaatsgevonden.

In het geval van Boonen ging het om een controle buiten de wedstrijden om. "Wat Boonen mogelijk wel boven het hoofd hangt, is vervolging voor het overtreden van de drugswetgeving in België", zegt algemeen directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit.

"In België is het zo geregeld dat de Vlaamse overheid verantwoordelijk is voor het antidopingbeleid, dat wettelijk verankerd is."

Stimulerend

Cocaïne heeft een kortstondige werking, maar de drug zou volgens Ram een wielrenner in een wedstrijd kunnen helpen. "Het middel heeft een stimulerende werking, het kan je over een drempel helpen. Cocaïne verdrijft vermoeidheid."

Cocaïne staat volgens Ram op een "vrij omvangrijke" lijst met middelen die niet lang traceerbaar zijn of kort werken. "Daarom leiden ze alleen tot een schorsing bij een controle die aan een wedstrijd gekoppeld is."