BRUSSEL - De Belgische topwielrenner Tom Boonen is betrapt op het gebruik van cocaïne. Dat meldden de Belgische krant Het Laatste Nieuws en de Vlaamse omroep VRT dinsdagochtend.

Volgens Het Laatste Nieuws heeft Boonen (27) bij een controle buiten competitie door de Vlaamse gemeenschap positief gereageerd. Hij zou op 25 mei, drie dagen voor het begin van de Ronde van België, een test hebben ondergaan.

Volgens de Belgische krant waren maandagavond huiszoekingen gepland in de woning van de ouders van Boonen in Postel en in het huis van zijn vriendin Lore in Meerhout. Het is nog niet duidelijk of die inspecties zijn doorgegaan.

Tom Vannoppen

Boonen werd eerder in verband gebracht met cocaïne door zijn vriend en ex-veldrijder Tom Vannoppen. De laatste testte in december vorig jaar zelf positief op cocaïne en zou tijdens zijn verhoor Boonen een dealer hebben genoemd. Dat ontkende hij later. De Belgische politie deed toen wel ook al een huiszoeking bij de familie van Boonen.

De gelouterde coureur van Quick-Step kwam de afgelopen maanden al twee keer eerder negatief in het nieuws. In beide gevallen hield de Belgische politie hem aan in zijn bolide wegens te hard rijden. Hij raakte daardoor twee keer zijn rijbewijs kwijt.

Prestaties

Boonen won in het voorjaar voor de tweede keer de klassieker Parijs-Roubaix. Daarna nam hij ruim een maand rust. In 2005 veroverde hij de wereldtitel op de weg. Boonen schreef zes etappes in de Ronde van Frankrijk op zijn naam.