FORT WILLIAM - Mountainbiker Bart Brentjens heeft zich bij de wereldbekerwedstrijd in Fort William verzekerd van een ticket voor Peking. Het wordt de vierde keer dat de 39-jarige Limburger aan de Spelen deelneemt: in 1996 won hij goud in Atlanta, vier jaar geleden in Athene veroverde Brentjens nog brons.

Brentjens sloot de wedstrijd in Schotland af als veertiende. Een plaats bij de beste zestien was nodig om aan de eis tot vormbehoud van NOCNSF te voldoen.

"Ik ben enorm opgelucht", zei de Limburger. "Het is alsof er 100 kilogram van mijn rug valt. Ongelooflijk hoe blij je kunt zijn met zo'n prestatie."

Brentjens zei zich al weken goed te voelen. "Maar het kwam er niet uit. In Offenburg en Madrid vond ik parkoersen die me lagen, maar telkens lukte het niet. Ik dacht na vorige week: het gaat nu toch heel moeilijk worden. Ik heb getwijfeld, maar dat doe ik eigenlijk altijd."

Kansen

Ook bondscoach Leo van Zeeland toonde zich bijzonder verheugd: "Dit is echt geweldig. We zijn heel opgelucht, want zoveel kansen waren er niet meer."

Rudi van Houts heeft alleen nog het wereldkampioenschap in Italië om de kwalificatie te halen. Hij was vorige week ziek en stapte in Schotland in de tweede ronde af. De wedstrijd werd overigens gedomineerd door de Zwitsers. Europees kampioen Florian Vogel zegevierde voor zijn landgenoten Nino Schurter en Christoph Sauser.