NIEUWEGEIN - Wielrenster Marianne Vos pikt het niet dat bondscoach Johan Lammerts haar heeft gepasseerd voor de olympische tijdrit op de weg. Haar ploegleider bij DSB, Thijs Rondhuis, liet vrijdagavond na overleg met de renster weten dat ze 'tot het gaatje' zal gaan om de beslissing aan te vechten.

Vos werd vrijdag door wielerbond KNWU samen met Mirjam Melchers-Van Poppel en Chantal Beltman aangewezen voor de wegrace in Peking. Melchers komt ook nog uit in de tijdrit, Regina Bruins gaat mee als reserve. Voor de tijdrit heeft Nederland twee startbewijzen, maar bondscoach Lammerts en baancoach Peter Pieters - Vos komt ook uit op de puntenkoers - achten drie optredens gezien de omstandigheden in Peking voor Vos te zwaar.

"Alles wat Marianne heeft opgepakt in het verleden heeft tot resultaat geleid, nu beschikken zij over haar lot. Hoe bestaat het dat anderen kunnen bepalen wat goed is voor Marianne?" zei Rondhuis vrijdagavond. "We zijn in El Salvador geweest om onder vergelijkbare omstandigheden te trainen. Met dezelfde temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Marianne bleek daar prima mee om te kunnen gaan. Er zitten vier dagen tussen de tijdrit en haar optreden op de baan. Dat is voldoende tijd om te herstellen."Volgens Rondhuis zijn de maatstaven veel te algemeen gehanteerd en is er geen rekening gehouden met de bijzondere kwaliteiten van de 21-jarige renster die al wereldtitels behaalde op de weg, in het veldrijden en op de baan. "We hebben anderhalve week geleden in een gesprek met Lammerts, nota bene op ons verzoek, te horen gekregen hoe de beslissing is uitgevallen. Het ergste is ook nog dat het niet eens gaat om een keuze tussen twee rensters. Er is gewoon een plaats over. Het is voor Marianne bijzonder teleurstellend en frustrerend", aldus Rondhuis, die vrijdag nog niet kon zeggen hoe ver Vos wil gaan in haar strijd. "Dat ligt bij haar en haar management. Ze gaan er nu mee aan de slag."

Lammerts verklaarde vrijdagavond dat het besluit genomen is in overleg met tal van deskundigen van KNWU en sportkoepel NOCNSF. "Om optimaal aan de start te verschijnen bij de puntenkoers, moet je de tijdrit overslaan", aldus Lammerts.