AMSTERDAM - Het is de oudste en volgens veel wielerliefhebbers de mooiste klassieker. Zondag wordt met Luik-Bastenaken-Luik het voorjaar op traditionele wijze afgesloten. De Australiër Cadel Evans lijkt de grootste kanshebber, maar ook Nederland mag hopen op zijn eerste zege in La Doyenne sinds 1988.

Thomas Dekker gaat met een "goed gevoel" naar LBL. Michael Boogerd ging jarenlang vergeefs op zoek naar de overwinning. Zijn voormalig kamergenoot Dekker moet nu de onafgemaakte klus proberen te klaren. Dat moet kunnen, want Dekker zegt dat LBL zonder twijfel de klassieker is die hem het beste ligt. "De langere beklimmingen en het wat minder nerveuze koersgedrag dan in de Amstel Gold Race maken deze wedstrijd beter geschikt voor mij", aldus Dekker in zijn column in De Telegraaf.

Perspectieven

"Met vijfde plaatsen in zowel de Amstel Gold Race als Waalse Pijl ga ik met een goed gevoel naar Luik-Bastenaken-Luik. De wetenschap dat deze klassieker me beter ligt, biedt perspectieven", meldde Dekker. Hem en de andere renners wacht een 261 kilometerlange rit van Luik via Bastenaken naar Ans. Onderweg komt het peloton twaalf klimmen tegen. De voorlaatste klim is nieuw.

Aanval

"Op zo'n twintig kilometer van de finish is de Sart Tilman niet meer in het parcours en is de vrij onbekende klim van Côte de la Roch aux Faucons als voorlaatste berg van de dag opgenomen", legde Dekker uit. "Ik denk dat dit een groot voordeel voor renners zoals ik is, die graag in de aanval willen gaan. Sart Tilman was een klim over de brede baan met vooral een lange en rechte afzink. Je bleef daar continu in zicht van de achtervolgers."

Evans

Vorig jaar won de Italiaan Danilo Di Luca, maar dit jaar is een ander favoriet. Evans werd afgelopen woensdag achter de Luxemburger Kim Kirchen tweede in de Waalse Pijl en toonde zo zijn goede vorm. "De Waalse Pijl ligt mij beter, maar als ik kan winnen in Luik zal ik dat zeker niet laten", tekende Sporza op uit de mond van Evans, die dit jaar een nieuwe agenda hanteert. "Ik heb geleerd om minder te rijden en minder te trainen. Dat is minder stressvol en het laat me toe om beter in vorm te zijn."