HUY - Kim Kirchen heeft de 72e editie van de Waalse Pijl gewonnen. De renner van Team High Road kwam als eerste boven op de Muur van Huy en wordt daarmee de eerste Luxemburgse winnaar van de Waalse klassieker. De Nederlanders Robert Gesink en Thomas Dekker finishten als vierde en vijfde.

Veel renners probeerden in de stromende regen weg te rijden, maar het peloton gunde niemand meer dan drie minuten. Ook de Nederlanders Addy Engels (QuickStep) en Laurens ten Dam (Rabobank) glipten mee in een ontsnapping, maar met nog ongeveer vijftien kilometer te rijden werden ze ingerekend.

Een poging van de Duitser Fabian Wegmann bracht het peloton wel even in verlegenheid. De Duitser van Gerolsteiner reed weg met de Rus Alexander Efimkin (QuickStep) en de Zweed Gustav Erik Larsson (Team CSC), die even later ten val kwam.

Vervolgens ging Wegmann solo op zoek naar de Muur van Huy, maar al aan de voet van de 1,3 kilometer lange klim bleek dat de zege voor de Duitser te hoog gegrepen was.

Evans

Cadel Evans voerde het tempo op en bracht daarmee Damiano Cunego (Lampre), zondag nog winnaar van de Amstel Gold Race, in de problemen. Kirchen liet zich echter niet zo makkelijk afschudden.

De Luxemburger plaatste op tweehonderd meter van de streep een indrukwekkende versnelling en verwees Evans daarmee naar de tweede plaats. Cunego finishte net voor Gesink en Dekker als derde.

Luik-Bastenaken-Luik

Kirchen, vorig jaar nog zevende in de Tour de France, keek na zijn zege meteen vooruit naar zondag. "Ik hoop dat ik op tijd ben hersteld voor Luik-Bastenaken-Luik", zei de 29-jarige Luxemburger bij Sporza. "Maar dat is wel ruim vijftig kilometer langer."

Zijn winst in de Waalse Pijl had hij vooral te danken aan zijn geduldige manier van koersen. "Ik heb lang gewacht om de ultieme aanval te plaatsen. Maar toen was het wel direct raak."

©Novum