LEGAZPI - Alberto Contador heeft al in de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland toegeslagen. De Spaanse renner van Astana, winnaar van de Tour de France in 2007, zegevierde maandag in de rit over 137 kilometer rond Legazpi na een korte, felle solo in de slotfase.

Contadors landgenoot Ezequiel Mosquera arriveerde na drie seconden als tweede. Weer vijf seconden later fietste het eerste peloton onder aanvoering van David Herrero over de meet. In die groep zaten de Rabobank-troeven Thomas Dekker en Robert Gesink. Zij kwamen als twintigste en 22e binnen.

Zeven bergjes kreeg het peloton maandag voor de kiezen. In gestaag vallende regen ploeterden de renners door het Noord-Spaase land. Dekker en Gesink reden de hele koers attent van voren, maar waren niet opgewassen tegen de venijnige versnelling van Contador op de laatste klim. Twee kilometer voor de eindstreep zette de kopman van Astana nogmaals aan en loste ook zijn medevluchter Mosquera.

"Hij verdiende de zege", vond Rabo-ploegleider Erik Breukink. "De slotklim was niet lang, maar er was één heel steil stuk waar Contador mooi zijn slag kon slaan." Breukink was tevreden over de verrichtingen van zijn ploeg. "De mannen deden wat wij van hen verwachtten. Het verschrikkelijk slechte weer maakte de koers hard. Beestenweer went nooit, maar het hoort nu eenmaal bij het Baskenland."

Contador was na zijn dagzege duidelijk over zijn bedoelingen. "Ik ben hier gekomen om de ronde te winnen en dan is dit precies de start die ik nodig heb."