AMSTERDAM - Het internationale sporttribunaal CAS moet de ruzie tussen de internationale wielerbond UCI en de Franse organisator van Parijs-Nice (ASO) beslechten. Op verzoek van de vereniging van profteams (IPCT) doet het CAS naar verwachting vrijdag uitspraak over het conflict.

Tussen de UCI en ASO is al geruime tijd een machtsstrijd gaande. Vorige maand verscherpte dat conflict zich, toen de Franse organisator - die eveneens verantwoordelijk is voor de Tour - besloot Parijs-Nice niet op de ProTourkalender, maar op de nationale kalender te zetten. Dat was voor de UCI reden om alle ProTourteams formeel te dreigen met sancties indien ze van start gaan. De coureurs riskeren onder meer een startverbod voor de WK.

De vereniging van profteams heeft het CAS gevraagd duidelijk te maken of de coureurs het recht hebben deel te nemen aan Parijs-Nice (die zondag begint) zonder daarvoor te moeten vrezen voor sancties van de UCI. De meeste wielrenners hebben de buik vol van het conflict tussen de wielerbond en de Amaury Sport Organisation (ASO). "Hiermee wordt het wielrennen gestraft", zegt Frans kampioen Christophe Moreau. "We zijn onszelf aan het verwoesten. Alsof we dynamiet om ons eigen middel binden, dit is collectieve zelfmoord."