AMSTERDAM - Kinderen met gestresste ouders hebben vaker koorts en een minder goed werkend afweersysteem. Vooral stress 'van buiten' en stress die wordt veroorzaakt door een psychische oorzaak, zoals een depressie, heeft invloed. Dat meldt NRC dinsdag.

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit van Rochester schrijven dat in het maartnummer van het wetenschappelijk tijdschrift Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

Een groep van 169 kinderen in de leeftijd 5 tot 10 jaar en hun ouders deed mee aan het onderzoek. De wetenschappers namen twee jaar lang stresstests af en hielden het afweersysteem van de kinderen in de gaten door middel van bloedonderzoek.

De onderzoekers merkten dat chronische stress 'van buiten' effect heeft op de kinderen en leidt tot meer koorts of ziekte. Stress die wordt veroorzaakt door het ouderschap heeft geen effect.

Allergie

Eerder was al ontdekt dat kinderen met aanleg voor eczeem en astma eerder een allergische reactie krijgen als er meer stress in het gezin is. Ook functioneren kinderen met gestresste ouders vaak emotioneel en sociaal slechter.