CHICAGO - Psychische marteling is op de lange termijn net zo schadelijk voor de geest als lichamelijke marteling. Dat blijkt uit een onderzoek van het psychiatrische instituut van King's College in Londen, dat maandag in het tijdschrift Archives of General Psychiatry wordt gepubliceerd.

"Het slecht behandelen van mensen tijdens gevangenschap door psychologische manipulatie, vernedering en het laten aannemen van gedwongen stressposities lijkt niet erg te verschillen van fysieke marteling door het mentale lijden dat ze veroorzaken", aldus de wetenschappers.

De methodes staan gelijk aan marteling en vallen dus terecht onder het verbod in het internationaal recht, menen ze.

Definitie

Pogingen van de Amerikaanse regering om mentaal zware verhoortechnieken buiten de definitie van marteling te laten vallen, worden hierdoor ondermijnd. Als gevolg van beschuldigingen van schendingen van de mensenrechten in Irak, Afghanistan en Guantánamo Bay (Cuba) werd in 2003 in een memorandum van het Amerikaanse ministerie van Justitie gepleit voor een beperktere definitie van marteling.

Balkanoorlogen

Psychologische manipulaties zoals het blinddoeken van gevangenen of een kap over het hoofd van de gedetineerde trekken, eenzame opsluiting en het naakt vasthouden van gevangenen, zouden volgens die nieuwe definitie van marteling wel toegestaan zijn.

Het onderzoek van King's College werd gedaan onder slachtoffers van de Balkanoorlogen van eind vorige eeuw. De ervaringen van zowel soldaten als burgers liggen ten grondslag aan de bevindingen.