AMSTERDAM - De kans op allergieën bij baby's is waarschijnlijk groter als het kind in een ziekenhuis wordt geboren. Dat hebben onderzoekers aan de Universiteit Maastricht vastgesteld.

De omgeving tijdens de bevalling is volgens de wetenschappers van grote invloed op de samenstelling van de bacteriënhuishouding in de darmen van de baby. "De baarmoeder is steriel. Zodra het kind eruit komt, wordt hij besmet met bacteriën van de buitenwereld", legt Carel Thijs uit, die het onderzoek begeleidde.

De onderzoekers vergeleken uitwerpselen van baby's die in het ziekenhuis zijn geboren met de ontlasting van thuisgeboren baby's. Bepaalde bacteriën die veel in het ziekenhuis voorkomen, kwamen ook meer voor in de ontlasting van ziekenhuisbaby's. Later werd bloed afgenomen van baby's bij wie deze bacteriën waren aangetroffen. Daaruit bleek dat die baby's meer antistoffen in het bloed hebben. Dat wijst volgens de onderzoekers op meer aanleg voor een allergie.

Risico

Volgens Thijs is er vijftig procent meer risico van een allergie als een baby bepaalde bacteriën uit het ziekenhuis in zijn darmen heeft. "Maar de kans op een allergie is eigenlijk al heel klein, dus zo groot is het verschil niet", relativeert hij.

Toch heeft een thuisbevalling voor de onderzoekers de voorkeur, mits er geen problemen zijn voorzien. Het afweersysteem van baby's die in de schone omgeving van een ziekenhuis zijn geboren, krijgt volgens Thijs immers niet genoeg te doen. "En daardoor verlaagt de grens van ingrijpen. Zo kan het gebeuren dat het afweersysteem al ingrijpt terwijl het niet nodig is en dan krijg je een allergische reactie. De hulp aan huis is in Nederland goed genoeg."

Uit een ander onderzoek van de universiteit blijkt dat biologische melk de kans op eczeem 33 procent lager maakt, zegt Thijs. "Eén op de drie kinderen onder de 2 jaar heeft eczeem, maar vaak valt het niet op."