RIJSWIJK - De maansverduistering was zaterdagavond en -nacht lang niet overal goed te zien. In het westen en zuiden van het land kwamen sterrenkijkers tussen de wolkenflarden door aan hun trekken, in het noordoosten en en delen van het oosten was het astronomisch fenomeen voornamelijk aan het oog onttrokken door bewolking.

Bekijk video

"Het is net een koperen maan met een zilveren hoedje," sprak een woordvoerder van amateursterrenkundige Galileo in Geleen even voor half twaalf. De maan was op dat moment voor driekwart verduisterd, de bewolking was even daarvoor weggetrokken. Het donkere deel had reeds de verwachte koperen kleur gekregen door lichtweerkaatsing van de aarde. Ongeveer honderd mensen keken in Geleen naar de hemel.

Gezellig

De sterrenwacht in het Noord-Hollandse Oostzaan had het zaterdag drukker dan normaal. "Het is hier de hele avond al gezellig. het is behoorlijk druk," aldus een woordvoerder. De maansverduistering was goed te zien hoewel af en toe een wolkje het verduisterde hemellichaam aan het zicht onttrok. "Het is natuurlijk altijd bijzonder," aldus de zegsman.

Rood

Bij volkssterrenwacht Saturnus in Nijmegen stonden de kijkers zaterdag op twee hemellichamen gericht. Niet alleen de maan maar ook de naamgevende planeet was namelijk goed te zien. Ongeveer 150 mensen vergaapten zich vooral aan de verduistering die de maan volgens een zegsman "mooi rood" kleurde.

De sterrenkijkers in Groningen hadden pech, aldus een woordvoerder rond elf uur. Rond half tien betrok de hemel en een uur later "viel de eerste mot", aldus de zegsman. De avond werd afgeblazen en iedereen keerde huiswaarts.

Bewolking

Ook in het Overijsselse Haaksbergen viel de kijkavond in het water door bewolking. "Het is jammer, er is niks te zien," aldus een woordvoerster van sterrenwacht Buurse. Veel van de tientallen bezoekers keerden vroegtijdig huiswaarts.