LISSABON - Satellieten speuren vanaf april naar illegale olielozingen in Europese zeeën. Specialisten van het EU-agentschap voor maritieme veiligheid EMSA melden olievlekken dan binnen een half uur aan betrokken EU-landen.

Het agentschap heeft vrijdag contracten gesloten met IT-bedrijven voor het zogeheten CleanSeaNet.

"Dit is een eerste en belangrijke stap in het proces waarbij EMSA de landen en de Europese Commissie helpt om olielozingen op zee te ontdekken", zei Willem de Ruijter, de Nederlandse topman van het EU-agentschap in Lissabon zaterdag.

Zeevogels

Alleen al in de Noordzee wordt jaarlijks tussen de 15.000 en 60.000 ton olie gedumpt. Ongeveer 40 procent van de dode zeevogels aan de Noorzeekust zijn het gevolg van olievervuiling. In de Middellandse Zee bedraagt de olievervuiling jaarlijks 400.000 ton.

Tot nog toe waren die illegale lozingen moeilijk aan te pakken. Als een olievlek werd ontdekt, was onduidelijk welk schip daarvoor verantwoordelijk was. Het schip was dan al lang uit de buurt.

Bestrijding

"Maar met de satellietfoto's is heel duidelijk een oliespoor achter het schip aan te tonen. De satellietbeelden zijn zeer geschikt als bewijsmateriaal", zei Europarlementariër Corien Wortmann (CDA) vorig jaar, toen het Europees Parlement haar voorstel aannam om 154 miljoen euro beschikbaar te stellen voor onder meer dit project.

Wortmann: "Een volgende stap in de bestrijding is dat de verschillende kustwachten beter gaan samenwerken en juridische bevoegdheden krijgen in elkaars territoriale wateren."