RIJSWIJK - De maansverduistering van zaterdagavond wordt volgens internationale deskundigen de mooiste die in jaren te zien is geweest. De totale maansverduistering is in Nederland te zien tussen 23.45 en 01.00 uur, maar al om 22.30 uur valt de eerste schaduw over de maan.

Een maansverduistering doet zich voor als de zon, de aarde en de maan in een rechte lijn liggen. Tijdens de totale verduistering bereikt alleen licht de maan dat door de atmosfeer op aarde is gefilterd, waardoor die een rode gloed krijgt. De eclips is in Europa, Afrika, Zuid-Amerika en delen van Noord-Amerika te zien.

Onzekerheid

Deskundigen van het KNMI in De Bilt durfden zaterdagmiddag geen voorspelling te doen over de zichtbaarheid van de maansverduistering in de loop van de avond en nacht. Er is een kans dat er laaghangende bewolking en mist ontstaat, maar het kan ook kraakhelder blijven, aldus een woordvoerder van het weerbureau.

De kans dat het astronomisch fenomeen aan het zicht wordt onttrokken lijkt het grootst in het noord-oosten. De schaduw van de aarde schuift vanaf 22.30 uur over de maan. Vanaf 02.12 uur is de maan weer helemaal te zien.