RIJSWIJK - Zaterdagavond voltrekt zich aan de Nederlandse sterrenhemel een bezienswaardig tafereel. Een totale maansverduistering zal tussen 23.45 en 01.00 uur te zien zijn. Vanaf 22.30 uur valt de eerste schaduw van de aarde op de maan.

Door de verduistering zal de maan een oranjerode kleur krijgen. Dat heeft ruimtevaartorganisatie ESA donderdag laten weten.

Maansverduistering

De maansverduistering is tot 3.25 uur zichtbaar in Oost-Amerika, Afrika, West-Azië en Europa. In Nederland is het natuurverschijnsel zichtbaar met het blote oog. Of het weer meewerkt is nog zeer de vraag.

Naar verwachting is de kans op regen zaterdag zeer groot en ook zijn er wolkenvelden voorspeld. Maar met wat geluk klaart het in de avonduren op, zo voorspelt weerinstituut KNMI.

Een maansverduistering komt af en toe voor. De laatste was in oktober 2004, de volgende is in augustus te zien. Bij zo'n verduistering staan de zon, aarde en maan op een lijn. Normaal weerkaatst het licht van de zon, via de maan naar de aarde. Tijdens een verduistering staat de aarde in de weg en valt er dus geen licht op de maan.

De maansverduistering valt samen met de 31e editie van de Landelijke Sterrenkijkdagen. Zeventig publiekssterrenwachten openen daarom de deuren.