OSS - Organon gaat onderzoeken of het mogelijk is om een anticonceptiemiddel via een spray toe te dienen. Het Nederlandse farmaciebedrijf, dat door Akzo Nobel naar de beurs wordt gebracht, heeft daarvoor een samenwerkingsverband gesloten met de Australische onderneming Acrux.

Acrux levert de spraytechnologie, zo maakte Organon woensdag bekend. Door een apparaatje op de arm te plaatsen kan het medicijn worden toegediend met een simpele druk op de knop. De werkzame stof trekt daarna in de huid.

De technologie kan handig zijn voor vrouwen met maagproblemen, verklaarde een woordvoerster van Organon. Voor deze groep is de pil nog steeds een zware dobber.

Organon wil eerst bekijken of de technologie daadwerkelijk gebruikt kan worden voor anticonceptie. Voor elk anticonceptiemiddel dat de testfases goed doorkomt, kan Acrux een vergoeding krijgen van 12 miljoen tot 16 miljoen dollar. Het bedrijf deelt ook mee in de inkomsten van het anticonceptiemiddel als dat op de markt komt.

Organon heeft al een aantal alternatieven voor de pil in huis. Daarbij gaat het onder meer om het spiraaltje, de prikpil en de NuvaRing.