AMSTERDAM - Een bepaalde vorm van incontinentie kan worden opgelost door de zenuw in de enkel te stimuleren. Een naaldje dat een elektrische puls afgeeft, moet de aandrang tot plassen dan overstemmen.

Dat stelt uroloog Michael van Balken op grond van het onderzoek, waarop hij vrijdag aan het VU medisch centrum in Amsterdam promoveert. De stimulatie beïnvloedt foute signalen vanuit de blaas en na een aantal behandelingen behoren incontinentieproblemen tot het verleden, zegt Van Balken.

Het gaat om wat urologen aandrangsincontinentie noemen, waarbij ouderen vaak kleine beetjes moeten plassen en net te laat op het toilet arriveren. Door de vergrijzing is dit een groeiend probleem.

Van Balken taxeert dat enige honderdduizenden oudere Nederlanders aan deze vorm van incontinentie lijden. Tot voor kort boden bij aandrangsincontinentie alleen medicijnen hulp. Als dat onvoldoende resultaat had, was een operatie mogelijk.

Onderhoudstherapie

Het alternatief van Van Balken is een naaldje dat via de enkel elektrische pulsen afgeeft, in twaalf wekelijkse behandelingen van een half uur. Daarna wordt, bij voldoende resultaat, overgegaan op minder frequente onderhoudstherapie. De enkel werd gekozen omdat de zenuw daar gemakkelijk bereikbaar is.

Volgens Van Balken geeft de enkelzenuwstimulatie ook bij hardnekkige aandrangproblemen goede resultaten. Bij tweederde van de patiënten nemen de klachten af.

Als ook de seksualiteit gestoord is, verbetert deze vaak mee met een succesvolle behandeling, zegt hij. Voor de behandeling is een prototype voor een kleine implanteerbare stimulator ontwikkeld en getest, zodat uiteindelijk zelfstimulatie thuis mogelijk wordt.