JOHANNESBURG - De Zuid-Afrikaanse autoriteiten willen verscheidene maatregelen nemen om de sterk groeiende olifantenpopulatie in te dammen. Het afschieten van dieren wordt daarbij expliciet niet uitgesloten. De minister van Milieu, Marthinus van Schalkwyk, maakte het besluit woensdag bekend.

In 1995 stelde de Zuid-Afrikaanse overheid een verbod in op het schieten van olifanten. De populatie nam daarop in rap tempo toe van 8000 tot 20.000. Dat aantal is volgens de bewindsman niet te handhaven.

Naast het afschieten van dieren denkt de regering aan contraceptie en het overbrengen van kuddes naar gebieden waar nog voldoende ruimte is voor de olifanten.

Doden

"Persoonlijk had ik bepaalde maatregelen zoals contraceptie en het afschieten van dieren liever niet overwogen maar ik ben ervan overtuigd dat al deze opties potentieel een rol spelen onder verschillende omstandigheden", zei Van Schalkwyk.

Als er dieren gedood moeten worden zal dat alleen omzichtig gebeuren.

Uitsterven

Eerder deze week waarschuwden onderzoekers er nog voor dat de Afrikaanse olifant dreigt uit te sterven. Dat zou vooral het gevolg zijn van de groei in de handel in ivoor. Die werd in 1989 verboden in een internationaal verdrag, maar zonder drastische maatregelen is het verdrag volgens Amerikaanse wetenschappers vergeefs geweest.

Ivoor

Een cruciale factor in het verdwijnen van de Afrikaanse olifant is de handel in ivoor en de sterk stijgende prijzen van ivoor. In het jaar van het verdrag was dat nog 100 dollar per kilo op de zwarte markt. Vorig jaar was dat 750 dollar.

De vraag naar ivoor is onder meer sterk toegenomen als gevolg van de betere economische situatie in China.