DE BILT - De winter van 2006-2007 was de warmste sinds in 1706 met metingen is begonnen. Dat heeft een woordvoerder van het KNMI woensdag gezegd.

De gemiddelde temperatuur lag deze winter op 6,5 graden. Normaal ligt de gemiddelde temperatuur in de wintermaanden op 3,3 graden. Het KNMI mat op 15 dagen vorst, het gemiddelde is 38 dagen. Het jaar 2006 was ook al het warmste jaar sinds het begin van de metingen.

Woensdag is de laatste dag van de meteorologische winter. De gemiddelde wintertemperatuur op het noordelijk halfrond wordt berekend over de maanden december, januari en februari. De astronomische winter eindigt op 21 maart.

Warme zuidwestenwind

Oorzaak van het aanhoudend te warme weer ligt volgens het KNMI in een warme zuidwestenwind. Ook de grote hoeveelheid bewolking en de wereldwijde opwarming van de aarde dragen bij aan de weerrecords.

Op basis van het zachte weer van afgelopen jaar wordt uitgegaan van een voortzetting van het warme weer en van een warme lente.

Duitsland

Ook in Duitsland was deze winter de warmste ooit, gemiddeld lag de temperatuur 4,1 graden hoger dan het langjarige gemiddelde.

Op het Duitse Noordzee-eiland Helgoland was het deze winter net zo mild als in het Zuid-Franse Marseille. De Duitse meteorologische dienst DWD noemde als oorzaak vooral de aanhoudende zuidwestelijke en westelijke stromingen.