NEW YORK - De Canadese filmmaker James Cameron beweert de tombe van Jezus te hebben gevonden.

Bekijk video


Het draait allemaal om tien kalkstenen doodskisten die in 1980 in Jeruzalem in een tombe zijn aangetroffen

De regisseur van onder meer Titanic en The Terminator verklaart in een documentaire verder dat Jezus naast Maria Magdalena is begraven en een zoon met de naam Judah had. Maar archeologen en theologen betwisten de conclusies van Amerikaan en noemen ze ongefundeerd, aldus de BBC.

Doodskisten

Cameron presenteerde maandag in New York zijn bevindingen. Het draait allemaal om tien kalkstenen doodskisten die in 1980 in Jeruzalem in een tombe zijn aangetroffen. Statistisch onderzoek en DNA-analyses ondersteunen de ideeën dat de tombe van Jezus en zijn familie was, aldus Cameron. Op zes kisten staat onder meer geschreven 'Jezus', 'Judah, zoon van Jezus' en 'Mariamene e Mara'.

Deze laatste in het Grieks geschreven naam is volgens Cameron de echte naam van Maria Magdalena.

Publiciteit

Wetenschappers denken echter dat Cameron slechts uit is op publiciteit. Archeologen zeggen dat de kisten vermoedelijk van een joodse familie waren met dezelfde naam als Jezus.

De namen op de doodskisten kwamen toen heel algemeen voor, aldus de Israëlische archeoloog Amos Kloner die als een van de eersten de doodskisten onderzocht na hun vondst. "De documentairemakers gebruiken het om hun film te verkopen", zei hij tegen de BBC.

Beatles

Maar Cameron is overtuigd van zijn gelijk. De kans dat je een dergelijke combinatie van namen samen aantreft is ongeveer even groot als de kans een graf te vinden met de naam Ringo en daarnaast die van John, Paul en George, aldus de regisseur verwijzend naar de namen van de leden van The Beatles.

Huizenprijs

De bewoners van de wijk waar de kisten zijn gevonden, zijn blij met alle aandacht. "Het betekent dat de huizenprijs omhoog zal gaan omdat christenen hier willen wonen", concludeerde een vrouw.