DARMSTADT - Tijdens zijn 7 miljard kilometer lange reis door het heelal heeft de Europese komeetjager Rosetta een beslissende manoeuvre succesvol uitgevoerd. De 1 miljard euro kostende sonde scheerde zondagochtend op 250 kilometer afstand over het oppervlak van Mars en was tijdelijk onbereikbaar voor het controlecentrum op aarde.

Na een kwartier radiostilte werd het contact weer hersteld, meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De satelliet, die bezig is met een van de langste en duurste tochten in de geschiedenis van de onbemande ruimtevaart, maakte gebruik van de zwaartekracht van de Rode Planeet om zijn koers aan te passen.

Rosetta werd drie jaar geleden gelanceerd en moet volgens planning in 2014 aankomen bij de komeet 67P/Choerjoemov-Gerasimenko (CG). Rosetta vloog zondagochtend achter Mars langs, waardoor het controlecentrum in het Duitse Darmstadt tijdens de radiostilte niet wist of de satelliet nog op koers lag. Bovendien moest de sonde het 24 minuten doen zonder het zonlicht dat zijn twee grote zonnepanelen voedt.

Niet voorzien

Dat Rosetta een koers had waardoor Mars tussen de zon en sonde kwam te staan, was niet voorzien, maar werd onoverkomelijk toen de lancering van Rosetta drie jaar geleden moest worden uitgesteld. De meest essentiële onderdelen draaiden die spannende minuten op batterijen die niet voor die taak zijn ontworpen.

Het uiteindelijke doel van Rosetta is om als eerste sonde met een komeet mee te vliegen en er in een baan omheen te draaien. Vervolgens plaatst het een lander op de kern van 67P/Choerjoemov-Gerasimenko om te onderzoeken hoe de ijsklont, naarmate het de zon nadert, verandert in een stof en gasafstotend projectiel. Wetenschappers hopen dat het onderzoek meer informatie geeft over de ijslichamen en het ontstaan van het heelal.