AMSTERDAM - Een kant-en-klaarmaaltijd voor in de magnetron is vaak geen volwaardig avondeten. De meeste van deze maaltijden bevatten te weinig calorieën. Een aantal maaltijden bevat te weinig groente of vezels of te veel verzadigd vet of zout, concludeert de Consumentenbond vrijdag.

De bond onderzocht 25 stoommaaltijden uit de Hollandse, Italiaanse en oosterse keuken. Naast smaak en etikettering werden de maaltijden beoordeeld op vijf aspecten: groente, ongezond vet, vezels, zout en calorieën. Geen enkele maaltijd scoorde goed op alle vijf punten. Zestien van de 25 maaltijden leveren volgens de bond te weinig energie voor een hoofdmaaltijd. De smaak is over het algemeen wel goed, aldus de consumentenorganisatie.

Maaltijden die wel genoeg energie leveren, zijn pas volwaardig als ze ook voldoende groente en vezels bevatten en niet te veel ongezonde vetten en zout. In de richtlijn goede voeding staat dat in een hoofdmaaltijd niet meer dan twee gram zout mag zitten. Tachtig procent van de onderzochte maaltijden zit boven die norm. De helft van de maaltijden bevat minder dan 150 gram groente.