CAMBRIDGE - Wapens zijn mogelijk uitgevonden door vrouwen en apen gebruiken ze vandaag de dag ook. Dit stellen onderzoekers van een Britse en een Amerikaanse universiteit begin komende maand in het vaktijdschrift Current Biology.

Delen van de publicatie zijn donderdag op de website van het blad verschenen.

De onderzoekers baseren zich op het gedrag van apen. Die maken niet alleen zelf wapens van hout maar vooral vrouwtjes benutten die.

Nodig

Ze bestudeerden in hun onderzoek het gedrag van chimpansees in het zuidoosten van Senegal. Dat leidde tot de stelling dat vrouwtjes wapens het eerst nodig hadden en daarom vervaardigden bijvoorbeeld uit de bast van bomen.

De vrouwtjes en jongen onder de chimpansees hebben geen kracht en geen tijd om zoals de mannetjes te gaan jagen en verzamelen.

Gedwongen

De antropologen van de Universiteit van Cambridge en van de Universiteit van Iowa zagen dat ze worden gedwongen hun hersens te gebruiken om een prooi te bemachtigen. Vooral vrouwtjes uit de bestudeerde groep chimpansees maakten en benutten met de tanden geslepen stukjes hout om te jagen op bijvoorbeeld kleinere halfaapjes zoals spookdiertjes.

Prooi

Veel succes hadden ze overigens niet want in slechts één van de 22 waargenomen aanvallen met de wapens bemachtigde een chimpansee een prooi.

Het was bekend dat chimpansees soms stenen of stokjes als hulpmiddelen gebruiken maar niet dat ze wapens met de kennelijke bedoeling te doden benutten. De mens moet oorspronkelijk onder dezelfde omstandigheden hebben geleefd als deze groep apen in de Senegalese regio Fongoli.