NIJMEGEN - Jongeren met astma roken even veel als jongeren zonder astma. Ook passen de ouders van een kind met astma hun rookgedrag nauwelijks aan.

Ze roken zelfs meer dan de ouders van een kind dat geen longprobleem heeft. Dat bleek donderdag uit onderzoek door de Radboud Universiteit in Nijmegen.

"Het aantal jongeren met astma dat rookt, is naar verhouding even groot als het aantal rokende jongeren zonder astma. Het heeft te maken met onwetendheid", zegt onderzoeker Roy Otten, die in maart op het onderzoek promoveert. Ze weten dat roken slecht is, maar niet dat de combinatie van roken en astma kan leiden tot onherstelbaar longemfyseem."

Doorroken

Rokende ouders zorgen er dikwijls voor dat hun kinderen astma krijgen. Als de diagnose eenmaal is gesteld, blijven de ouders in veel gevallen roken. Ze passen hun rookgedrag niet of nauwelijks aan, wederom uit onwetendheid. Door gewoon te blijven roken, vergroten ze bovendien de kans dat hun kind uiteindelijk ook een sigaret opsteekt", aldus Otten.

Meedoen

Aan het onderzoek werkten 10.000 Nederlandse jongeren mee. "Op 12-jarige leeftijd zegt 1 procent dagelijks te roken. Op 17-jarige leeftijd is dat percentage gestegen tot 30 procent. Jongeren met astma willen niet voor leeftijdsgenoten onderdoen en roken gewoon mee."

Het onderzoek toont volgens Otten aan dat Nederland nog meer aandacht moet besteden aan preventie en aan voorlichting over de gevolgen van roken en astma.