ENSCHEDE - Medisch Spectrum Twente gaat ondervoeding bij patiënten aanpakken. Het ziekenhuis in Enschede gaat patiënten die te veel zijn afgevallen eiwit- en calorierijke tussendoortjes verstrekken.

Op twee afdelingen is het ziekenhuis een proef begonnen waarbij beter wordt gelet op het gewicht van de patiënten. Als die te veel kilo's kwijtraken krijgen ze roomyoghurt met vruchten, vruchtenkwark, voedende yoghurtdranken, chocolademelk en pinda's voorgeschoteld.

Ondervoeding

Ondervoeding in ziekenhuizen is een groot probleem. Uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht van enkele jaren geleden is gebleken dat 25 tot 40 procent van de ziekenhuispatiënten onvoldoende eet. Slechts bij de helft van deze patiënten wordt de ondervoeding ook daadwerkelijk herkend.

Herstel

Vaak zijn patiënten door hun ziekte al ernstig afgevallen en verzwakt voordat ze in een ziekenhuis worden opgenomen. Het Enschedese ziekenhuis gaat er nu uitdrukkelijk naar vragen.

Zo wil het ziekenhuis weten of ze onbedoeld zijn afgevallen. Of dat meer dan zes kilo in de laatste zes maanden is geweest, of meer dan drie kilo in de afgelopen maand. Van ondervoede patiënten is bekend dat ze langzamer herstellen.

Snackkar

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft het initiatief genomen voor een voedingsproject Sneller beter. Om ondervoeding tegen te gaan rijdt bijvoorbeeld in het VU medisch centrum in Amsterdam regelmatig een snackkar langs de afdelingen.