CAPE CANAVERAL - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zaterdag vijf satellieten gelanceerd die elektromagnetische stormen gaan onderzoeken. De missie zal wetenschappers helpen om betere voorspellingen te doen over deze zonnestormen.

De satellieten zijn zaterdag om 18:01 uur lokale tijd gelanceerd door middel van een onbemande Delta II raket, gebouwd door Boeing. De gehele missie kost zo'n 200 miljoen dollar (ruim 140 miljoen euro). Dat meldt persbureau Reuters zondag.


Foto: NASA | De Delta II raket op weg naar de ruimte

De satellieten gaan onderzoek doen naar het fenomeen zonnestorm. Een zonnestorm bestaat uit geladen deeltjes die van de zon worden afgeschoten richting de aarde. Als een dergelijke zonnestorm de noord- of zuidpool van onze Aarde bereikt, veroorzaakt hij een bijzonder lichtfenomeen: het poollicht, of aurora.


Foto: Jan van de Maat | Een zonnestorm kan poollicht veroorzaken

De geladen deeltjes hebben ook een andere kant. Naast het mooie natuurfenomeen dat ze veroorzaken, kunnen de deeltjes elektronische onderdelen van ruimtevaartuigen beschadigen. Astronauten die in de ruimte aan het werk zijn kunnen geraakt worden door de deeltjes en er mogelijk zelfs kanker van krijgen.

Wetenschappers willen graag weten waar en hoe de elektromagnetische stormen ontstaan, zodat ze deze beter kunnen voorspellen. De knappe koppen hopen met de satellieten de komende twee jaar ongeveer dertig stormen te onderzoeken.