MADRID - De samenstelling van de Spaanse bevolking verandert door immigratie in een rap tempo. In 1996 woonden er 542.300 immigranten in Spanje. In 2005 waren dat er ruim 3,8 miljoen.

Dat heeft de Spaanse krant El País zaterdag gemeld op basis van gegevens van het Spaanse bureau voor statistiek INE. Uit de cijfers blijkt dat de immigratie heeft geleid tot een forse toename van het aantal geboorten van kinderen die zeker één buitenlandse ouder hebben.

In 2005 betrof het 17,6 procent van alle geboren kinderen. In 1996 was dat percentage nog 1,8.

Bij de gezinnen van wie zeker éen ouder uit het buitenland kwam, ging het in ongeveer de helft van de gevallen om immigratie uit een andere Europees land. In ruim een derde van de gevallen betrof het immigratie uit Amerika. Het percentage voor Afrika was 23,2 en voor Azië 5,5.

Overheid

De Spaanse overheid heeft in de afgelopen jaren meerdere maatregelen genomen ter bevordering van de legale immigratie. Eind vorig jaar nog liet Madrid weten dat het in 2007 ongeveer 180.000 immigranten van buiten de Europese Unie toestemming zal geven om in Spanje te gaan werken. Madrid heeft zijn arbeidsmarkt geopend voor buitenlanders deels om aan de vraag naar ongeschoolde arbeiders te voldoen en deels om de stroom illegale immigranten in te perken.

Met name op de Canarische Eilanden en aan de kusten van de Zuid-Spaanse regio Andalusië kan Spanje de stroom illegale vluchtelingen niet meer aan. Op de stranden van de Canarische Eilanden landden vorig jaar 31.000 illegale gelukzoekers uit Afrika.