KOPENHAGEN - Eén inhalator voor de aanpak van benauwdheid en chronische ontsteking van de longen kan astmapatiënten helpen. Een dergelijke gecombineerde aanpak zal het aantal aanvallen halveren, stelde het farmaceutische bedrijf AstraZeneca.

Het geneesmiddel in de inhalator, Symbicort, is een combinatie van een ontstekingsremmer en een luchtwegverwijder. Dit preparaat wordt al gebruikt als onderhoudsmedicijn voor astmapatiënten.

Benauwdheid

Daarnaast gebruiken ze aparte medicijnen bij benauwdheidsklachten. Dat is volgens de fabrikant niet meer nodig, want het middel kan ook bij klachten worden ingezet.

Mensen met astma hebben in eerste instantie behoefte aan een luchtwegverwijder die onmiddellijke verlichting geeft bij benauwdheid. Die bestrijdt echter alleen de symptomen. Ze onderschatten de oorzaak van hun klachten: de chronische ontsteking van hun longen. Een ontstekingsremmer pakt het gezwollen slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen aan.

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 300.000 astmapatiënten in Nederland hun ziekte niet goed onder controle hebben. Ruim een half miljoen mensen in Nederland heeft last van astma. Naar schatting heeft 10 procent astmatische klachten.