ZWOLLE - Tien Nederlandse hartpatiënten gaan onder medische begeleiding de hoogste berg van Zuid-Amerika beklimmen. Doel van de expeditie is aan te tonen dat mensen ook na een hartinfarct in staat zijn een fysieke uitdaging aan te gaan, zei sportarts Gee van Enst maandag.

Van Enst, sportarts bij de Isala klinieken in Zwolle, zal samen met onder anderen een cardioloog op de Aconcagua in het Andesgebergte de patiënten onderzoeken. "We weten niet hoe het lichaam van een hartpatiënt op dergelijke hoogtes reageert. Zoiets is nooit eerder onderzocht."

De klimmers hebben een jaar lang aan hun conditie gewerkt. De expeditie vertrekt op 20 februari.

Hometrainer

Voor het onderzoek wordt een hometrainer met meetapparatuur mee naar boven gedragen. "We vergelijken de gegevens met die van negen begeleiders in dezelfde leeftijdscategorie die mee de berg op gaan."

De Argentijnse berg is ruim 6000 meter hoog maar niet iedereen hoeft de top te halen. "Als blijkt dat je met een dergelijke conditie van je hart niet hoger komt dan 5600 meter, is ook dat een prima uitkomst. Dan is in ieder geval meer dan duidelijk dat ook na een hartinfarct mensen erop uit kunnen om hun grenzen te verleggen."

Expeditieleden

De tien expeditieleden komen uit verschillende delen van het land. De beklimming wordt geleid door alpinist René de Bos die eerder met astmapatiënten een deel van de Mount Everest beklom.