LONDEN - Nogal wat Britten weten onvoldoende over de bloemetjes en de bijtjes. Een op de drie ondervraagden denkt dat een zwangerschap kan worden voorkomen door bijvoorbeeld een bezoek aan het toilet of als de vrouw zich wast na de seks.

Ook heeft bijna 90 procent geen idee hoe lang sperma in het vrouwelijk lichaam in leven kan blijven. De helft weet niet wanneer een vrouw het vruchtbaarst is, blijkt uit een onderzoek onder vijfhonderd personen.

De Britse krant Daily Telegraph publiceerde de resultaten in het kader van een nationale actieweek rond het voorkomen van ongewenste zwangerschappen.

Volgens seksgezondheidsorganisatie FPA laten de resultaten zien dat seksuele voorlichting en relatieonderwijs een verplicht onderwerp in het onderwijs moet zijn. "Het huidige systeem van seksuele voorlichting werkt niet", concludeert Anne Weyman, hoofd van de FPA.

Slechts vier procent van de 500 ondervraagde Britten was bijzonder positief over de seksuele voorlichting op school. De meesten waren negatief: 39 procent noemde de lessen slecht of extreem slecht en 18 procent van de respondenten heeft nooit seksuele voorlichting gehad.

De vragen die de onderzoekers stelden, en de antwoorden, zijn hier te vinden.