EINDHOVEN - Met slechts één kabeltje en aanpassing van de software laat John Kessels uit Venray een auto 2,6 procent zuiniger lopen. De student sleutelde vier jaar lang aan zijn vinding in samenwerking met autofabrikant Ford.

Bekijk video

Dat meldt de Technische Universiteit in Eindhoven waar hij volgende week promoveert.

De Limburger haalt de winst uit optimaal gebruik van elektriciteit in de auto. Achterruitverwarming en stoelverwarming worden periodiek uitgeschakeld, remenergie opgeslagen in de accu en de dynamo naargelang het motorvermogen in- of uitgeschakeld. Elke jongere auto is geschikt.

Tientjes

Het ontwerp van Kessels is met succes getest op de rollerbank van Ford in Aken. De toepassing kost enkele euro's en bespaart een automobilist enige tientjes per jaar.

Joop Pauwelussen, lector mobiliteitstechnologie aan de hogeschool Arnhem, verwacht dat Kessels' onderzoek niet direct wordt benut. "Autoproducenten willen elk risico uitsluiten. Ze zullen eerst uitvoerig testen voordat ze een nieuwtje op de markt brengen."

Hybride auto's

Pauwelussen betreurt dat het onderzoek alleen over conventionele auto's gaat. Hij denkt dat bij hybride auto's, zoals de Toyota Prius, nog meer energiebesparing valt te halen.