AMSTERDAM - Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam ontvangt 1,8 miljoen euro van de Europese Unie voor een onderzoek naar griep en andere luchtweginfecties bij ouderen. Belangrijk aandachtspunt bij het onderzoek zijn nieuwe virussen zoals het in 2004 ontdekte coronavirus NL63.

Griepvaccins bieden ouderen minder bescherming dan jongeren, omdat de effectiviteit van de afweer met de leeftijd afneemt. De oorzaak daarvan is niet bekend.

Jaarlijks sterven in Europa vier miljoen mensen aan de gevolgen van griep en andere luchtweginfecties. Ouderen worden vaker getroffen door luchtweginfecties.

Immuunsysteem

Onderzoekers vermoeden dat er een verband is met de afnemende kwaliteit van de door het immuunsysteem geproduceerde antistoffen tegen ziekteverwekkers.

Om dit nader te kunnen onderzoeken verzamelden wetenschappers van de Universiteit van Bonn de afgelopen jaren ongeveer 40.000 bloedmonsters van patiënten van uiteenlopende leeftijden die met diverse aandoeningen in het ziekenhuis werden opgenomen.

"Daarmee hopen we een representatief beeld te krijgen van de immuunstatus van de bevolking", aldus onderzoekscoördinator Oliver Schildgen. Speciale aandacht gaat uit naar relatief nieuwe, vaak SARS-achtige virussen. Namens het AMC doet het laboratorium voor experimentele virologie van het AMC mee aan het onderzoek, dat drie jaar gaat duren.