AMSTERDAM - Baarmoederhalskanker kan effectiever worden opgespoord. Door de cellen van een uitstrijkje uit de baarmoederhals genetisch te onderzoeken, kan een betrouwbaarder diagnose worden gesteld.

Dat zegt Esther Nijhuis in haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarop ze volgende week woensdag promoveert.

Nu wordt de diagnose nog bepaald door bij het uitstrijkje -dat bij alle Nederlandse vrouwen tussen 30 en 60 jaar wordt afgenomen- te kijken naar de visueel waarneembare verandering van de cellen. Maar als er fouten zijn gemaakt bij het afnemen van het uitstrijkje of bij het beoordelen van de cellen onder de microscoop, kan een foute diagnose worden gesteld, zegt Nijhuis.

Betrouwbaarder

De methode die Nijhuis heeft onderzocht, gaat uit van zogeheten methylatieanalyse, een vorm van genetisch onderzoek. Die manier is volgens de wetenschapper betrouwbaarder. Wel moet nog meer onderzoek plaatsvinden voordat er gebruik van kan worden gemaakt. "Maar de methode is veelbelovend", stelt de wetenschapper.

Volgens Nijhuis heeft haar manier als bijkomend voordeel dat er honderden uitstrijkjes tegelijkertijd mee kunnen worden geanalyseerd. Dat maakt de methode geschikt voor toepassing binnen het bevolkingsonderzoek.

Leeftijd

Vorige maand pleitte het Nijmeegs Initiatief Gynaecologische Oncologie (Nigyo) nog voor het verlagen van de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst worden opgeroepen voor het landelijk bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

De ziekte wordt onder meer veroorzaakt door het seksueel overdraagbare HP-virus. Omdat meisjes op steeds jongere leeftijd seksueel actief zijn, is ook de leeftijd waarop zij besmet raken steeds lager geworden, stelt de organisatie. Die pleit daarom voor een leeftijdsverlaging voor het bevolkingsonderzoek naar 25 jaar.