HOENDERLOO - De natte zomer en het zachte najaar van 2006 zorgen voor een extreem vruchtbaar jaar voor wilde zwijnen. Al in januari hebben de eerste zeugen biggen geworpen en dat is volgens wildbeheerders eerder dan ooit.

Wilde zwijnen hebben eikels en beukennootjes nodig om gezond door de winter te komen. Vorig jaar zijn er buitengewoon veel bosvruchten tot wasdom gekomen, zodat de zwijnen meer dan genoeg te eten hebben.

Volgens boswachter Johan Wensink zijn zeugen vruchtbaar zodra ze meer dan 30 kilo wegen. Dat gewicht hebben de beesten door de grote voedselvoorraad veel eerder dan normaal bereikt, terwijl ze ook nog eens in topconditie zijn.

Herten

Ook de edelherten op de Veluwe zijn in goede conditie, constateert de Vereniging tot Behoud van het Veluws Hert. De herten zijn weldoorvoed, terwijl ze normaliter in deze tijd van het jaar erg mager zijn.

Door de zachte winter is er steeds voldoende vers gras te eten geweest.

De zachte weersomstandigheden hebben volgens Wensink geen invloed op het aantal geboortes van jonge herten, aangezien hindes altijd maar een kalfje tegelijk krijgen. Bij de wilde zwijnen worden de nesten groter naarmate de moeder in betere conditie is.

Dat er al veel biggen zijn, terwijl de bomen nog niet in het blad staan, levert voor wandelaars op de Veluwe geen gevaar op, zegt Wensink. Mogelijk zien bezoekers wat vaker dan gewoonlijk jonge wilde zwijnen, maar zolang ze maar op gepaste afstand blijven zullen de grote varkens niet aanvallen.