ARNHEM - Patiënten met de natte vorm van de oogaandoening maculadegeneratie hebben met de registratie van ranibizumab kans op verbetering van hun gezichtsvermogen. De oogaandoening is de voornaamste oorzaak van blindheid onder ouderen in de westerse wereld.

Volgens een in de New England Journal of Medicine verschenen studie blijft bij 90 procent van de gebruikers van het middel het gezichtsvermogen min of meer stabiel. Gegevens over twee jaar zouden bij een derde van de patiënten een verbetering van het gezichtsvermogen laten zien.

Doorbraak

Het wetenschappelijke tijdschrift Science Magazine heeft het middel uitgeroepen tot de belangrijkste medische doorbraak van het jaar 2006. Fabrikant Novartis meldt dat nog niet eerder een middel het zicht heeft verbeterd bij mensen die lijden aan natte maculadegeneratie.

Het middel komt medio februari onder de naam Lucentis op de markt. In de eerste drie maanden van de behandeling krijgt de patiënt elke maand een injectie met het medicijn, daarna volgt een onderhoudsfase of een vervolgbehandeling.