RIJSWIJK - Nederland staat hoog in de top 10 van landen die vorig jaar zijn getroffen door natuurrampen. Met duizend doden als gevolg van de hitte in juli bezet Nederland de vierde plaats.

België staat vijfde met 940 hittedoden. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Hoogbejaarden

Onder de slachtoffers waren veel hoogbejaarden, hartpatiënten en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen. De VN rekent mensen die zijn omgekomen door extreme hitte of kou onder slachtoffers van een natuurramp, zoals een aardbeving, een overstroming of een orkaan.

In de top 10 staat nog een derde Europees land: Oekraïne. In 2006 stierven volgens de cijfers van de VN 801 inwoners van het op één na grootste Europese land als gevolg van een koudegolf.

Azië

Azië is nog steeds het werelddeel waar de meeste natuurrampen plaatsvinden. In Indonesië kwamen in mei volgens officiële cijfers 5778 mensen om bij een aardbeving; op de Filipijnen kostten een tyfoon en een aardverschuiving het leven aan in totaal 2511 mensen.

Temperatuurstijging

Directeur Salvano Briceño van International Strategy for Disaster Reduction (ISDR) waarschuwt dat landen wereldwijd beter voorbereid moeten zijn op natuurrampen. "Niet alleen in Afrika en Azië. De recente stormen in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Rusland waarbij ruim veertig mensen omkwamen, tonen aan dat zelfs landen met uitstekende alarmeringssystemen gevaar lopen", aldus de baas van de VN-organisatie ISDR.

Briceño denkt dat de temperatuurstijging op aarde zal leiden tot meer van dit soort natuurrampen.