LONDEN/PARIJS - Klimaatdeskundigen sluiten niet uit dat de temperatuur deze eeuw met 6 graden of meer stijgt. Een stijging tussen 2 en 4,5 graden tot 2100 is in ieder geval hoogstwaarschijnlijk.

Bekijk video

De berekeningen van de honderden topwetenschappers voor de Verenigde Naties staan in een ontwerprapport, waarvan de definitieve versie vrijdag in Parijs moet worden gepubliceerd. De Britse krant The Independent publiceerde maandag al conclusies uit het concept.

Broeikaseffect

De deskundigen buigen zich deze week op een conferentie van de VN in de Franse hoofdstad over de gevolgen van het broeikaseffect. In het vorige verslag uit 2001 spraken de wetenschappers al de verwachting uit dat de temperatuur met 1,4 tot 5,8 graden zou kunnen toenemen.

De verwachtingen over de stijging van de zeespiegel lagen zes jaar geleden bij 9 tot 88 centimeter. Inmiddels gaan de deskundigen uit van een gemiddeld 43 centimeter hogere zeespiegel in 2100, zelfs als de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer wordt gestabiliseerd. Kooldioxide geldt als een van de hoofdoorzaken van het broeikaseffect.

Gletsjers

De gletsjers in de wereld smelten sneller door de klimaatveranderingen dan tot dusver gedacht. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Verenigde Naties. De studie toont volgens de volkerenorganisatie aan dat de wereld niet langer kan wachten met nieuw klimaatbeleid.

De VN houden volgens een maandag verschenen persbericht tientallen gletsjers in de gaten om de trends te kunnen volgen. In 2005 nam de gemiddelde dikte van de onderzochte ijslagen af met circa 66 centimeter. Sinds 1980 is er sprake van een verdunning met 10,5 meter. Het verlies aan ijs is momenteel 1,6 maal sneller dan in de jaren negentig en ongeveer zes maal sneller dan in de jaren tachtig.

De verwachting is dat de gletsjers nog sneller zullen krimpen de komende jaren, zeker nu het ene warmterecord na het andere sneuvelt in de wereld.