Foliumzuur versterkt hersenen ouderen

LONDEN - Het slikken van extra foliumzuur is niet alleen goed voor vrouwen die zwanger willen worden, maar ook voor ouderen die hun geestelijke capaciteiten op peil wensen te houden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd aan de universiteit van Wageningen in samenwerking met het Nestlé Research Centrum in het Zwitserse Lausanne.

Uit de studie, waaraan ruim 800 proefpersonen meededen, blijkt dat door het innemen van extra foliumzuur zowel het geheugen als de snelheid waarmee de hersenen informatie verwerken wordt verbeterd.

De geestelijke capaciteiten van mannen en vrouwen tussen de 50 en 70 jaar die de stof slikten bleken op het niveau te liggen van personen die zo'n vijf jaar jonger waren. De uitkomsten van het onderzoek verschenen vrijdag in het Britse medische blad The Lancet, zo meldde de BBC.

Baby

Bekend was al dat foliumzuur de kans op een baby met een zogenoemd open ruggetje en andere neurologische afwijkingen aanzienlijk verkleint.

Uit recent onderzoek zijn ook nog andere voordelen van de stof gebleken. Zo zou een dagelijkse opname het gehoorverlies voor lage tonen bij oudere mensen verminderen.

Brood

Wetenschappers zijn het er echter niet over eens of de stof standaard moet worden toegevoegd aan het drinkwater of aan levensmiddelen zoals zout en brood. Een overschot aan foliumzuur kan bij ouderen een tekort aan vitamine B12 aan het zicht ontnemen.

Als dat tekort niet tijdig wordt ontdekt en behandeld, kan dat ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie