Een lapje insectenvlees op het bord

WAGENINGEN - Wetenschappers verwachten dat in de nabije toekomst vleesvervangers gemaakt van insectencellen op de markt zullen komen. Insectenvlees heeft namelijk een hoge voedingswaarde, maar het eten van de beestjes in hun natuurlijke staat schrikt Westerse mensen af.

Dat voorspelt voedingstechnoloog Marjoleine Verkerk, die aan de Wageningen Universiteit promoveert op een onderzoek naar de toepassing van insectencellen. Verkerk experimenteert vooral met de larve van de zijderups. Bedrijven gebruiken insectencellen al voor de productie van industrieel eiwit.

Duur

Voedingswetenschappers verwachten dat vlees heel duur gaat worden. Dat komt omdat inwoners van rijker wordende landen als India en China ook vlees willen eten. Er is niet genoeg landbouwgrond om iedereen ter wereld van vlees te voorzien en dus wordt het voedingsmiddel duur, zo stelt Verkerk.

Vlees maken van insecten is volgens haar een uitkomst. Voor het verkrijgen van een kilo rundvlees is 10 kilo voer nodig. 3 Kilo voer is al voldoende voor een kilo hoogwaardig insecteneiwit.

Ontwikkeling

De voedingsindustrie wil vooralsnog geen geld steken in de ontwikkeling van insectenlapjes. Maar volgens Verkerk gaat dat veranderen, aangezien het eten van insecten ook in Westerse landen vaker voorkomt.

"Als de consument vlees van insectencellen accepteert, zal de industrie meteen gaan investeren omdat de productie van deze vleesvervanger financieel aantrekkelijk is."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie