Miljoenensubsidie voor weefselkweek

NIJMEGEN - Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen heeft bijna 8 miljoen euro subsidie van de EU gekregen voor onderzoek naar menselijke weefselkweek.

Met zelfgemaakt weefsel zouden ernstige aangeboren afwijkingen bij jonge kinderen veel beter kunnen worden behandeld, zegt projectleider en kinderuroloog Wouter Feitz.

Weefselkweek heeft nu nog uitsluitend plaats in kweekschaaltjes. Maar de verwachting is dat er vrij snel dierexperimenten en proeven met mensen zullen plaatshebben. Het UMC werkt nauw samen met patiënten en hun belangenverenigingen, aangezien het zogenoemde tissue engineering een grensverleggende medische ontwikkeling is.

Groeifactoren

Menselijk weefsel ontstaat door aan matjes van collageen of polymeren groeifactoren toe te voegen. Het daardoor gegroeide biochemische matje kan ingezaaid worden met stamcellen, spiercellen of epitheelcellen, zegt biochemicus Toin van Kuppevelt.

Met het gekweekte weefsel kunnen bijvoorbeeld kinderen worden geholpen bij wie in aanleg een stuk slokdarm of een deel van het middenrif ontbreekt. Maar volgens Feitz is kweekweefsel ook bruikbaar voor het repareren van een onvolledige blaas of urineweg.

Feitz verwacht dat weefselkweek een enorme verbetering is in vergelijking met de huidige technieken.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie